Redukce nadváhy

Metabolismus

Metabolismus, čili látková výměna, je velmi složitý proces. Jde o široké spektrum nepřetržitých chemických a tělesných procesů, které udržují tělo při životě a ve funkčním stavu. Velmi zjednodušeně řečeno, metabolismus je množství kalorií, které tělo využívá na své přežití. Je ovlivňován celou řadou faktorů, jako například věkem, hmotností, fyzickými aktivitami či stravovacími návyky.

Tempo, jakým metabolismus přeměňuje stravu na využitelnou energii se označuje jako rychlost metabolismu. Nejmenší množství energie, které tělu stačí akorát na přežití, nazýváme bazální rychlost metabolismu nebo BMR. Sem patří kalorie potřebné k dýchání, krevní oběh, trávení a další tělesné funkce. Ve spánku se spotřebuje množství energie na úrovni BMR, při fyzicky namáhavé činnosti však může být množství spotřebované energie až sedmkrát vyšší.

Obecně platí, že metabolismus zrychluje:

  • pravidelná strava (4-6x denně),
  • pravidelný pitný režim (čistá, nebublinková voda, žádné slazené nápoje),
  • pohybová aktivita (tím, že muži mají více svalové hmoty, spalují kalorie rychleji)

Co zpomaluje metabolismus?

Opakované nevhodné redukční diety bez dostatečného pohybu. Když tělo zjistí, že nastala restrikce potravy, přepíná se do maximálně úsporného režimu, je to obranný reflex. Tělo proto sáhne po jediných dostupných bílkovinách, čili po vlastních svalech. Hubnutí se zdá být podle váhy úspěšné, ale takový člověk často ztrácí především vodu a svalovinu. Po nějakém čase to s dietou už déle nevydrží. Začne jíst "normálnější" a zase rychle přibere, dokonce působí ještě tučnější než před zahájením diety, protože to, zda přivře již není svalovina, ale více tuku. A málo svalů znamená slabší metabolismus, protože svaly se podílejí na "pálení" energie. Další faktor, který zpomaluje metabolismus, je věk. S přibývajícím věkem proto nastávají dvě logické možnosti, buď méně jíst nebo více cvičit.
Metabolismus je řízen autonomním nervovým systémem, který spolu s oxidačním systémem (rychlost spalování) jsou základními kritérii při určování metabolických typů.

Rozeznáváme 3 základní metabolické typy:

  • bílkovinný (proteinový) metabolický typ
  • sacharidový metabolický typ ( "karbohydrátový" typ)
  • smíšený metabolický typ

O tom, kde na stupnici mezi čistým bílkovinným a sacharidovým typem se člověk nachází rozhoduje to, zda je u něj aktivnější parasympatický nebo sympatický nervový systém a jaké rychlé má spalování. Podle metabolického typu se upravuje podíl jednotlivých živin (proteiny, sacharidy a lipidy) ve stravě. Metabolický typ lze zjistit prostřednictvím bezplatného metabolického testu na internetu (zjednodušený v češtině nebo kompletní v angličtině). Umět určit by ho měl i výživový poradce.