Redukce nadváhy

Čočka

Čočka byla prý známá již ve starém Egyptě, kam se dovážela a stala se jídlem boháčů. Nejvíce čočky se však tradičně konzumuje v Indii, kde pěstuje více než padesát druhů nejrůznějších barev a velikostí této jedinečné plodiny.

V současnosti je trh s čočkou opět na vzestupu a po mnoha letech regrese opět rozkvétá. Veřejnost začala naslouchat hlasům odborníků, kteří tvrdí, že bobovité plodiny (čočka, fazole, hrách) nejsou - tak jako byly po léta prezentovány - hyperkalorickým jídlem.

Čočka se považuje za nízkotučnou a nízkokalorickou s tedy spíše dietní luštěninu, kromě správného působení na náš střevní systém, má i jiné vynikající účinky.

U nás je známá zejména hnědá, ale dnes i zelená a červená odrůda.

Je to luštěnina, se značnou zásobárnou rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, minerálů (draslík, fosfor, hořčík, vápník).

Má v sobě i hodně železa, tím podporují tvorbu, ale i cílenou obnovu krve. Když do uvařené přidáme pár kapek citrónové šťávy, usnadníme vstřebávání železa.

Doporučuje se při odtučňovacích kúrách, při chudokrevnosti a při problémech se zvýšeným cholesterolem. Podobně jako další luštěniny reguluje činnost střev a funguje jako skvělá prevence při zácpě.

Je vhodná i pro diabetiky, protože snižuje obsah cukru v krvi.

Co obsahuje?

Kyselinu listovou (vitamin skupiny B). Důležitá je při léčbě rakoviny a srdečních chorobách.

Rostlinné steroly obsažené v čočce a které se svou strukturou podobají cholesterolu. Díky nim snižují tento tzv.zlý cholesterol v krvi.

Saponiny - předcházejí kardiovaskulárním onemocněním tak, že vážou cholesterol v trávicím traktu. Ukazuje se, že mohou potlačovat i rakovinu.

Čočka je vlákninová bomba. Nerozpustná vláknina v čočce pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stabilizovat krevní cukr.

Železo - nemůže nám chybět, pokud se snažíme o zdravé těhotenství, chceme zlepšit imunitu či předejít anémii. Železo absorbujeme lepší, když spolu s čočkou konzumujeme potravinu bohatou na vitamín C.

3-krát více vápníku a 7-krát více železa

Kvůli svým skvělým nutričním hodnotám je čočka velmi cennou potravinou pro vegetariány. Někteří odborníci na výživu a lékaři doporučují konzumovat čočku, pokud potřebujeme snížit hladinu cholesterolu v krvi nebo pokud chceme předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

Čočka je bohatým zdrojem vápníku, železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínů B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát více vápníku než obiloviny a 7-krát více železa než špenát. Ze všech luštěnin je čočka nejbohatší na bílkoviny (24 - 25%) a obsahuje nejméně tuků (0,6%). V kombinaci s rýží či celozrnným chlebem dodává těla plnohodnotné bílkoviny. Obsahuje vlákninu, která podporuje činnost střev a pomáhá při zácpě. Je snazší stravitelná než fazole, neboť obsahuje podstatně méně tříslovin.

Čočka v kuchyni

Vaření čočky je bohužel poměrně zdlouhavá činnost. Likvidování tohoto malého kuchyňského problému nám pomůže nákup sterilované čočky, která je již uvařená. Čočka je velmi rozšířená v indické kuchyni, kde ji najdeme pod jménem dhal. Po rýži je hned na druhém místě v tradiční indické kuchyni.

Výborně se při přípravě jídla kombinuje například s petrželkou, pažitkou, česnekem, olejem, sójovou omáčkou, jogurtem. Není třeba ji namáčet. Hnědou čočku je třeba vařit 30 až 60 minut, vaření oranžové čočky trvá jen 15 až 20 minut. Při přípravě jídla je třeba počítat s porcí 60 g čočky na osobu, přičemž po uvaření se tento objem až ztrojnásobí (180 g). Čočka se výborně hodí k jehněčímu a vepřovému masu, k párkem, šunce dušené i uzené. Nebojte se ji připravit i jako salát se slaninou a dobře okořeněnou octovou zálivkou. Výborně se hodí ik rybě (losos, treska).

Vápník - stará se o zdraví kostí a zubů. Čočka ho obsahuje v enormním množství. ň

Bílkoviny - důležité pro zdravé svaly.

Čočku nemusíte připravit jen jako polévku či omáčku s volským okem. Pokud ji rozmixujete a přidáte česnek, jogurt a citrónovou šťávu, pomazánka je na světě. Tato luštěnina lze vmíchat i do těsta na omelety se špetkou kari, jak to tradičně připravují v Indii. Je to specialitka, nejen pro vegetariány. Chutné jsou i čočková karbanátky. Uvařenou kořeněnou čočku je třeba rozmačkat a přidat bílek a strouhanku. Následně osmažíme.