Redukce nadváhy

Dělená strava

Autor: Isifa.cz

Dělená strava je poněkud nepřesně označována jako dieta, je to spíš životní styl. Jedná se o vyváženou harmonii potravin, která podle výzkumů pomáhá lidem nadváhu snížit, ale těm, kteří trpí podvýživou, váhu také zvýšit. Původně byla vytvořena americkým lékařem Howardem Hayem jako zdravotní systém stravování sloužící při onemocnění ledvin.

Dělená strava spočívá skutečně v dělení stravy. Rozlišuje dvě základní stravovací skupiny — sacharidy a bílkoviny. Každá potřebuje pro strávení v našem těle trochu jiné podmínky, podle zastánců dělené stravy by se tedy tyto dvě složky neměly míchat a tělo by se nemělo tímto trávicím procesem zatěžovat.

Stravu dělí do tří skupin — na potraviny sacharidové, bílkovinné a neutrální. Dieta spočívá v tom, že jeden den jsou povoleny vždy jen potraviny buď ze sacharidové, nebo z bílkovinné skupiny, které se mohou libovolně míchat se skupinou neutrální. Dny se mají střídat, nedoporučuje se držet více dnů jen jeden typ potravin — tělu pak chybí důležité živiny a efekt diety se mine účinkem. Někteří zastánci dělené stravy tvrdí, že stačí vždy takto striktně (tj. buď bílkovinné nebo sacharidové potraviny) oddělit jen jedno jídlo, pokud mezi konzumací uplynou minimálně čtyři hodiny.

Vědecky nejsou potvrzeny žádné účinky tohoto systému stravování na hubnutí. To se většinou dostaví díky snížení energetického příjmu z potravy, zvýšení podílu ovoce a zeleniny v jídle, a celkovém uvědomění si, co a kdy jíme.

Jak dlouho se drží?

Dělená strava má smysl pouze tehdy, pokud se drží dlouhodobě. Hubnoucí efekt se dostavuje poměrně pozvolna a pomalu, dělená strava je tedy ideálním způsobem, jak si dlouhodobě udržet váhu a kondici.

Pro koho je a není vhodná?

Dělená strava je vhodná pro ty, kteří na hubnutí nespěchají a kromě úbytku váhy chtějí také změnit své stravovací návyky a životní styl. Pro rychlou redukci váhy se nehodí.

Dělená strava také může pomoci lidem, kteří trpí obtížemi se zažíváním, trávením apod. — tento způsob stravování je totiž pro tělo velmi nenáročný a zklidňující efekt této metody je prokázaný.

Povolené potraviny

Bílkoviny:

Do bílkovinné části patří především maso, lze konzumovat jakékoli kromě vepřového, v jakékoli tepelné úpravě kromě trojobalu, strouhanka totiž patří do sacharidové skupiny. Sojové a mléčné výrobky, vejce. Některé ovoce — citrusy, kyselá jablka a hrušky, meruňky, broskve, třešně.

Z nápojů je dovoleno pít ovocné čaje, suché bílé a červené víno, šampaňské.

Sacharidy:

Mezi sacharidy patří především výrobky z celozrnné mouky a rýže. Ze zeleniny pak brambory, kapusta, kukuřice. Sladké ovoce jako banán, fíky, hroznové víno, sušené ovoce. Med.

K pití jsou pak dovoleny ovocné šťávy, sirupy, javorový sirup, džusy a z alkoholických nápojů pivo.

Neutrální potraviny:

Mléčné výrobky s více než 50% obsahem tuku. Většiny zeleniny — okurky, zelí, mrkev, paprika, špenát, hlávkový salát. Luštěniny. Uzené maso. Ořechy, houby, bylinné čaje. Alkohol pouze ve formě lihoviny.

Klady

Dělená strava naučí přemýšlet nad tím, co jíme, a uvědomovat si jednotlivé složky potravin. Nechybí při ní důležité živiny, takže organismus může dále pracovat, naopak trávení je rozdělením sacharidů a bílkovin usnadněno, takže se po jídle nevyskytuje známá únava.

Neobjevuje se pocit hladu, zejména díky vysokému podílu zeleniny ve stravě, zelenina zasytí, ale je nestravitelná, takže tělo nezatěžuje, a navíc díky vysokému obsahu vlákniny usnadní trávení a pročistí organismus.

Zápory

Dělená strava není o hubnutí, hubne se velmi pomalu a dlouho to trvá. Celkově to chce pevné nervy a hodně trpělivosti. Přechod na dělenou stravu může být obtížný, jak psychicky, tak realizačně. Příprava jídel vyžaduje čas, je třeba jíst v pravidelných časových intervalech a v klidu, a na to je málo z nás zvyklých.