Redukce nadváhy

Neslaná dieta

Autor: Isifa.cz

Neslaná dieta, jak už název napovídá, je dieta, která se snaží maximálně omezit příjem soli v potravě. Doporučuje se jednak při onemocněním cév a srdce, nebo při nadměrném zadržování vody (např. v těhotenství). V dnešní době, kdy je sůl nadužívána, je alespoň krátkodobé vynechání soli z jídelníčku vhodné pro každého. Sůl totiž zadržuje v našem těle vodu, a tím vypadáme silnější, než jsme. Čím víc soli navíc přijímáme, tím větší máme žízeň, takže se dostane do bludného kruhu.

Sůl nelze z našeho jídelníčku úplně vynechat — obsahuje totiž sodík, který je pro správný chod organismu nezbytný. Sodík je ale obsažen v mnoha potravinách v syrovém stavu, je tedy třeba sůl nahrazovat a stravu správně vybalancovat.

Při neslané dietě nejde o hubnutí, ale pouze o očistu a odvodnění — pokud chcete zhubnout, je tedy dobré ji zkombinovat s nějakou redukční dietou.

Jak dlouho se drží?

Radikální neslanou dietu je dobré nasadit alespoň na pár dní, aby se tělo pročistilo a odvodnilo. Ale i v běžném režimu by si každý měl příjem soli hlídat, takže neslanou dietu v mírné podobě je dobré držet celý život.

Pro koho je a není vhodná?

Neslaná dieta je primárně určena lidem trpícím problémy s cévním systémem a srdcem, dále pak nadměrným zadržováním vody; v dnešní době, kdy se sůl nadužívá, je vhodná pro každého.

Povolené potraviny

Povoleny jsou všechny potraviny, které splňují dietologická kritéria pro hladinu obsahu soli.

Jedná se zejména o ovoce a zeleninu, libové maso, sladkovodní ryby, jogurty, tvaroh, cukr, med, bylinky, omezené množství vajec, rostlinné oleje, rýži, brambory, těstoviny, pečivo (s malým množstvím soli).

Zakázané potraviny

Sůl, nakládaná zelenina, mořské ryby, solené maso, uzeniny, sýry, sojová omáčka, chipsy, křupky, slané pečivo apod.

Klady

Snížení soli v potravě má příznivý vliv na zažívání organismu a celkový zdravotní stav. I samotná neslaná dieta přinese hubnoucí efekt, při odvodnění se vyloučí zbytečně zadržovaná voda a kilogramy půjdou dolů.

Zápory

Neslaná dieta neodbourává tukové zásoby, pro zhubnutí je tedy třeba ji kombinovat s nějakou redukční dietou. Velkým negativem neslané diety je chuť jídel, na neslanou stravu si ale lze zvyknout a sůl částečně nahrazovat bylinkami.