Redukce nadváhy

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky, jsou druhem měkkého zrajícího sýra.

Vyrábějí se v Lošticích v Olomouckém kraji a vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou. Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí, která je závislá na stupni prohlídky a může se pohybovat v rozmezí od jemné až po zřetelně výraznou, a tvoří neodmyslitelnou část české kuchyně.

Co jsou vlastně olomoucké tvarůžky alias tvarůžky?

Naformování tvaroh, vyrobený z odstředěného pasterizovaného mléka se v průběhu zrání pomocí enzymatické činnosti proteolytických mikroflóry štěpí (rozkládá) a tím vzniká přírodní, poloměkký, netučný, zrající sýr s charakteristickou barvou, vůní a chutí.

Jak přesvědčit přítelkyni, aby jídla syrečky? Vadí jí vůně.

Správně vyzrálé tvarůžky "zavoní" pouze při rozbalení, pak je jejich vůně nepatrná.

Při hubnutí jsou pravé olomoucké tvarůžky dobrou volbou. Mají nejméně tuku ze všech sýrů na světě. Oproti sýrem Cottage mají dvojnásobný obsah bílkovin, které tvoří dokonce 92% energetické hodnoty. Pro obézní však platí: v žádném případě ne s chlebem, máslem a pivem, ale nakrájet na zeleninový salát.

energetické hodnoty

energie 532kJ

bílkoviny 29g

tuky 0,6g

sacharidy 1g

(Uvedené hodnoty se vztahují na 100 g výrobku.)

Historie

Nejstarší ověřené zmínky o výrobě tvarůžků pocházejí z 16. století, přičemž již tehdy pravděpodobně představovali tehdejší běžné jídlo. V průběhu staletí si zachovaly pevné místo na jídelníčku (nechyběly ani na stole Rudolfa II.). Původně byly vyráběny podomácku v obcích u Olomouce až do 19. století se nazývaly selské tvarůžky. Olomoucké se jim začalo říkat, protože se prodávaly na Olomouckých trzích. Pak se hlavní část výroby přesunula do Loštic. Zdejší produkce je spojena s Josefem Wessels a ještě více s jeho synem Aloisem, který po roce 1892 převzal manufakturu a proměnil ji na továrnu. Rodina Wesselovcov se postupem času stala největším výrobcem tvarůžků a časem vytlačila místní konkurenci a stala se největšími producenty v Česku. Alois Wessel dal jako věno svým dcerám továrny. Každá měla svou. Jedna měla iniciály A.W a Duha J.D. zetě Jaroslavu Dubská. Později si vzájemně konkurovaly.

současnost

Pravé olomoucké tvarůžky jsou vyráběny firmou A.W. v Lošticích při Mohelnici v Olomouckém kraji již od roku 1876. Součástí podniku je i od roku 1994 Muzeum tvarůžků.