Redukce nadváhy

Sója

Popis rostliny:

Sója / Glycine max, Glycine soja / patří mezi dvouleté teplomilné rostliny. Je to keřík dorůstající do výšky 50-90 cm, má trojčetné chlupaté listy a v období kvetení drobné fialové kvítky. Semeny jsou boby kulatého nebo oválného tvaru. Jejich barva je většinou světle hnědá, ale některé odrůdy mívají boby zelené, černé nebo mozaikové zbarvené. Sója má velmi krátké vegetační období - sklizeň lze sbírat již 100 dnů od vyklíčení (Skorňakov a kol., 1991).

Složení a účinné látky sóji:

Z botanického hlediska patří sója mezi luštěniny, bobovité rostliny, které jsou pojmenovány podle svých plodů - lusků. Semena luštěnin obsahují nejvíce bílkovin ze všech pěstovaných rostlin. Obsah základních živin - bílkovin, sacharidů a tuků - v semenech jednotlivých luštěnin uvádí tabulka č.4. Sója se od ostatních luštěnin výrazně liší podstatně vyšším obsahem bílkovin a tuků.

Pozitivní aspekty sóji:

Dodává bílkoviny:

  • V podstatném množství (více než kterákoli jiná rostlinná potravina)
  • Vysoké biologické hodnoty (náhrada živočišných proteinů)
  • Vhodné na doplnění méně kvalitních proteinů, například z kukuřice nebo pšenice
  • lehce stravitelné

cholesterol

Sója a její deriváty, tak jak veškerá rostlinná potrava, neosahuje žádný cholesterol. Jsou však bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat jeho hladinu v těle.

srdce

Sója pomáhá předcházet koronární trombóze a infarktu.

Pravidelná konzumace sóji chrání před arteriosklerózou, neboť krev se stává řidší, čímž se zlepšuje proudění krve přes koronárními tepnami.

kosti

Sója je účinná prevence pro osteoporózou, neboť zvyšuje hustotu vápníku v kostech, na čemž má zásluhu estrogenní působení její izoflavonů.

Ženy, zejména v menopauze, mají největší užitek z remineralizačním schopnosti sóji.

rakovina

Konzumací sóji se snižuje riziko téměř všech druhů rakoviny, ale zejména:

  • prostaty
  • prsou
  • tlustého střeva

menopauza

Sója díky isoflavony zmírňuje nepříjemné příznaky. Isoflavony jsou rostlinné hormony a částečně nahrazují ty, které se přirozeně vytvářejí ve vaječnících.

Snížená tvorba estrogenu v menopauze je jednou z příčin nepohody během této nelehké etapy života ženy.

Dětská výživa

Sójové mléko může nahradit kravské jako rovnocenná součást dětské výživy.

Bohatá na vápník, železo, zinek a několik B vitamínů; vysoký obsah vlákniny