Redukce nadváhy

Mléčná dieta

Autor: Isifa.cz

Režim mléčné diety vymyslel český endokrinolog a obezitolog Rajko Doleček. Dieta spočívá v přísném dodržování stanoveného jídelníčku po dobu třinácti dní. Jídelníček je založen převážně na mléčné a bílkovinné stravě, jí se pětkrát denně v předem vyměřených dávkách, s tříhodinovými intervaly mezi jídly. Je třeba dodržovat pitný režim, 2 litry neslazených, neperlivých tekutin denně.

Do jídelníčku patří mléčné výrobky — zejména mléko, bílé jogurty, tvaroh a kysané mléčné výrobky. Dále potom libové vařené maso, zelenina, ovoce či vejce. Strava je při mléčné dietě velmi omezená — tělo má dostatek vápníku a bílkovin, ale chybí mu potřebné sacharidy a další živiny. Princip diety je postaven na hladovění, díky pitnému režimu tělo vyplavuje především tuky, takže je možné shodit až 10 kg za čtrnáct dní. Dieta ale může poškodit organismus a zanechat i trvalé následky.

Jak dlouho se drží?

Standartní doba je 13 dní, na které je stanovený přesný jídelníček. Existují ale i úpravy jídelníčku na 8 nebo 16 dní. Dietu rozhodně není vhodné držet delší dobu, naopak, pokud se v průběhu diety objeví některé nežádoucí reakce organismu, je třeba ji okamžitě ukončit.

Pro koho je a není vhodná?

Dieta je vhodná pro ty, kteří chtějí rychle a účinně shodit a počítají při držení diety s pocitem hladu, možnými zdravotními riziky, které s sebou nese hladovění, a s jo-jo efektem, který se velmi často po skončení diety dostavuje.

Mléčná dieta není vhodná pro osoby, které trpí alergií či intolerancí na laktózu; pro sportovce, kteří potřebují vyvážený příjem živin pro výdej energie; pro dlouhodobě či chronicky nemocné — pouze po konzultaci s lékařem.

Povolené potraviny

Mléčné výrobky, vejce, zelenina, ovoce, libové maso.

Zakázané potraviny

Veškeré přílohy, vše sladké a tučné, uzeniny, perlivé a ochucené nápoje, alkohol.

Klady

Při mléčné dietě lze při dodržování přesného jídelníčku, dávek stravy a časového plánu jídel zhubnout skutečně velmi rychle a účinně. A odbourávají se, právě díky pitnému režimu, především tuky. Mléčné výrobky dodávají tělu vápník, který dospělým lidem často chybí.

Zápory

Mléčná dieta s sebou nese pocit hladu, jídlo se přijímá ve velmi malých dávkách (asi 400—600 kcal denně), u někoho to může způsobovat podrážděnost, únavu, pocity na omdlení a malátnost — zejména u lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou. Nevyváženost stravy může způsobit i trvalé poškození organismu, tělo má dostatek vápníku a bílkoviny, ale zbytek živin se mu nedostává. Při rychlém úbytku váhy navíc může dojít k ochabnutí kůže, ke vzniku strií a celulitidy.